Opublikowano: 15.11.2018 21:50 Ostatnia aktualizacja: 24.09.2019 19:18

Jesienią nie chodzi w warzywniku o to, aby wyłącznie zebrać plony przed mrozem. Trzeba bowiem dokładnie przyszykować to miejsce na… przyszły rok! Jak więc zadbać o to, by warzywnik był doskonale przygotowany do kolejnego sezonu?


Co zebrać z warzywnika?

Najlepiej zebrać jest warzywa, które uprawia się pod osłoną. Są to głównie ogórki, papryka oraz pomidory. Jeżeli chodzi o pozostałe warzywa, najlepiej jest wykopać i następnie zebrać seler, marchewkę, buraki, cebulę oraz ziemniaki. W październiku możesz zacząć zbierać z kolei białą i czerwoną kapustę oraz kalafior. Pamiętaj, żeby oczyścić wszystkie warzywa! Są również takie, które możesz zostawić i zbierać nawet… zimą. Wśród nich, wyróżnia się jarmuż, pietruszkę, brukselkę i por.


Usuwanie resztek pożniwnych

Wiadomo, że resztki po zbiorach należy usuwać. W tym celu, najlepiej będzie je zebrać i spalić, żeby nie nabawić się problemów przy uprawach w kolejnym sezonie. Jednak, jeżeli nie ma tam żadnych śladów choroby lub szkodników, możesz użyć tych odpadów do kompostownika.


Jak odchwaszczać warzywnik?

Musisz doprowadzić do tego, by ograniczyć populację niepożądanych roślin. Z zachwaszczeniem należy walczyć cały rok! Uważaj, by nie dopuścić do kwitnienia czy wykształcenia się nasion przez chwasty. Warto prowadzić walkę z chwastami aż do mrozów. Te z nich, które nie zdążą wytworzyć nasion, będziesz mógł wykorzystać do utworzenia kompostowych pryzm.


Przekopywanie podłoża

Przekopanie ziemi warzywnika jest bardzo potrzebną rzeczą. Spulchnisz dzięki niemu glebę, a także usuniesz z niej zaskorupioną już powierzchnię. To doprowadzi z kolei do lepszej cyrkulacji powietrza. Dzięki przekopywaniu, pozbędziesz się również szkodników, żerujących w glebie – zginą one bowiem albo przez słońce, albo zostaną zjedzone przez… ptaki.




Poprzedni wpis Następny wpis

0

Dodaj aplikację Clixs.pl do ekranu głównego na urządzeniu mobilnym